Zwangerschap en kattenbak: wat zijn de risico’s?

zwanger, toxoplasmose, kattenbak, kattenbak verschonen zwanger, risico kattenbak

Tijdens de zwangerschap zijn er veel dingen waar vrouwen zich zorgen over maken, en de kattenbak is daar zeker één van. Via de kattenbak kan een besmetting ontstaan met toxoplasmose, een infectieziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind. Lees verder om meer te weten te komen over deze infectieziekte en wat je als zwangere vrouw kunt doen om besmetting via de kattenbak te ontlopen.

Zwanger en de kattenbak verschonen

Er zijn veel geruchten en verhalen die de ronde doen over de risico’s van het verschonen van de kattenbak tijdens de zwangerschap. In dit stuk leggen we uit hoe het nu precies zit met toxoplasmose en kattenbak verschonen. Als een kat geïnfecteerd is geraakt door de Toxoplasma gondii parasiet worden er ongeveer 2 tot 3 weken lang in de darmen eitjes gelegd. Via de kattenpoep vinden deze een weg naar buiten. Deze eitjes zijn pas schadelijk na een dag of 2/3. Dat betekent voor kattenpoep die een paar dagen oud is, dat deze schadelijk kan zijn voor een zwangere vrouw. Het is dan ook verstandig om dagelijks de kattenbak schoon te maken en de poep te verwijderen. Voor een zwangere vrouw is het verstandig om dit klusje aan een ander over te laten of in ieder geval plastic wegwerphandschoenen te dragen. Na het verschonen van de kattenbak is handen wassen, zelfs als je handschoenen gedragen hebt, belangrijk om eventueel achtergebleven eitjes weg te spoelen.

Hoe verschoon je een kattenbak het beste?

Om een besmetting met toxoplasmose tegen te gaan is het het beste om dagelijks de kattenbak te verschonen. Kattenpoep direct dezelfde dag verwijderen zorgt ervoor dat de eitjes geen kans hebben om uit te komen in de bak zodat de parasiet zich daar kan verspreiden. Tijdens het opscheppen van de poep is het slim om ook het omliggende kattengrit mee te nemen. Maak regelmatig de gehele bak schoon. Hierbij verwijder je de complete inhoud van de bak en vul je het met heet water. Laat het even weken en borstel het vervolgens uit. Wil je nog grondiger te werk gaan, dan kun je een niet al te sterk geurend wasmiddel gebruiken. Droog de bak goed af en vul deze met nieuwe kattenbakvulling.

Kun je een kat aaien als je zwanger bent?

Katten kunnen een waardevol onderdeel zijn van het gezin en kunnen veel vreugde en gezelschap bieden. Aaien van een kat terwijl je zwanger bent kan dus gerust. Sterker nog, het kan je zelfs enorm helpen om te ontspannen. Je kunt enkel besmet raken met de oxoplasma gondii parasiet via de ontlasting van de kat. Overigens zijn niet alle katten drager van de parasiet of zijn eitjes. Sterker nog, na een eerste besmetting worden katten over het algemeen immuun ervoor. Heb je een huiskat die niet buiten de deur komt en geen rauw vlees eet, dan loopt jouw kat nog minder risico op drager zijn van de parasiet. Regelmatig ontwormen van de kat helpt ook bij het voorkomen van een besmetting. Ben je zwanger, dan hoef je voor jouw huisdier dus geen andere woonplek te zoeken.


Scroll naar boven