Zwanger

babyencyclopedie, betekenis van zwanger

Korte betekenis van de term: zwanger

Zwanger is een andere manier om te zeggen dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden in de baarmoeder van de vrouw. Een eicel en zaadcel hebben zich samengesmolten en zijn ingenesteld in de baarmoederwand en zullen uitgroeien tot een baby. De medische term voor zwanger is graviditeit.

Uitgebreidere informatie over de term: zwanger

Zwanger zijn betekent dat er een bevruchte eicel zich in de baarmoeder van een vrouw heeft genesteld en begint te groeien. Dit proces wordt ook wel zwangerschap genoemd en duurt gemiddeld negen maanden oftewel ongeveer 40 weken. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw verschillende fysieke en hormonale veranderingen om de groei en ontwikkeling van de foetus mogelijk te maken. De duur van een zwangerschap wordt ingedeeld in drie trimesters die de toepasselijke namen ‘eerste trimester’, ’tweede trimester’ en ‘derde trimester’ hebben.

Hoe wordt de vrouw zwanger

Zwanger worden op de natuurlijke wijze

Een vrouw kan zwanger worden door geslachtsgemeenschap (penis in vagina) met een man tijdens haar vruchtbare periode. Hierbij komt er zaad vrij dat de eicel kan bevruchten. Na de bevruchting reist de bevruchte eicel via de eileiders naar de baarmoeder, waar deze zich nestelt in het baarmoederslijmvlies. Hier begint de groei en ontwikkeling van de foetus.

Zwanger worden op een kunstmatige wijze

Als het tijdens geslachtsgemeenschap niet lukt om zwanger te worden, kan er middels kunstmatige inseminatie het zaad van een man worden ingebracht. Dit kan zaad van de eigen partner zijn of van een zaaddonor. Het zaad wordt op de dag van de eisprong in de baarmoeder geïnjecteerd. Deze manier van insemineren wordt ook wel IUI-behandeling (Intra Uteriene Inseminatie) genoemd.

Als een vrouw niet op een natuurlijke wijze zwanger wordt, kan er via een medische ingreep een toch een zwangerschap ontstaan. Middels In Vitro Fertilisatie (IVF), een geassisteerde voortplantingstechniek, worden eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht met sperma in een laboratorium. Na bevruchting worden één of meerdere embryo’s teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw om zwangerschap mogelijk te maken. Deze kan ook worden toegepast bij draagmoederschap waarbij de vrouw het kind draagt van andere ouders.

Termen met dezelfde betekenis

  • Graviditeit

Verwante termen

  • (nog geen verwante termen)

Gerelateerde artikelen

  • (nog geen gerelateerde artikelen)

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven