Toxoplasmose

babyencyclopedie, betekenis van toxoplasmose

Korte betekenis van de term: toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet genaamd Toxoplasma gondii. Als een zwangere vrouw besmet raakt met toxoplasmose, kan dit leiden tot een miskraam, vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen bij de baby.

Uitgebreidere informatie over de term:

Wat is toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet genaamd Toxoplasma gondii. Over het algemeen merk je niets van een besmetting omdat er vaak geen ziekteverschijnselen ontstaan. Mocht je toch wat merken, dan is dat in de vorm van moeheid, lusteloosheid of soms wat koorts. Bij personen die een lagere weerstand hebben tegen ziektes kan de infectie meer gevolgen hebben. Lees daar meer over in het artikel van de RIVM. Voor zwangere vrouwen gelden andere risico’s die verderop besproken worden.

Hoe kun je besmet raken met toxoplasmose?

Iedereen (mens en bijna alle diersoorten) kan door deze Toxoplasma gondii parasiet besmet raken door ermee in contact te komen via rauwe groenten en rauw of onvoldoende gaar vlees. Dit geldt voor zowel de parasiet als de eitjes (oöcysten) ervan. Daarnaast is de parasiet veel te vinden in de ontlasting van katten, tijdens het verschonen van de kattenbak of werken in de tuin waar de kat gepoept heeft, kun je ongemerkt in contact komen met de parasiet.

Immuniteit voor toxoplasmose

Zodra je al een keer besmet bent geraakt met toxoplasmose raak je immuun voor deze infectieziekte. Je lijf herkent het en zal het direct na besmetting uitschakelen met antistoffen. De meeste mensen zijn al eens geïnfecteerd geweest zonder dat ze dit weten. Veel vrouwen die zwanger zijn, zijn voor die tijd al een keer in aanraking geweest met de parasiet en zullen dus geen nieuwe infectie oplopen tijdens de zwangerschap. De ziekte kan dan ook niet meer doorgegeven worden aan de baby.

Wat doet toxoplasmose met een zwangere vrouw en de baby?

Hoewel het risico op besmetting met toxoplasmose relatief klein is, kunnen de gevolgen voor de zwangerschap en de baby groot zijn. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken als er vermoedens zijn van een infectie. Voor een besmetting geldt hoe vroeger deze in de zwangerschap plaats vindt, des te schadelijker de gevolgen. Bij een besmetting met toxoplasmose van de baby in het eerste trimester van de zwangerschap kan het leiden tot een miskraam of vroeggeboorte, maar ook tot aangeboren afwijkingen van de baby. Vind de besmetting later in de zwangerschap plaats dan treden er vaak problemen op met het netvlies waardoor slechtziendheid het gevolg is. De gevolgen van een besmetting hoeven niet altijd direct zichtbaar te zijn na de geboorte, maar kunnen ook pas later ontstaan. Symptomen als gehoorverlies, ernstige beschadigingen van het oog of een verstandelijke beperking kunnen dan het gevolg zijn van de parasiet.

Behandeling van toxoplasmose

Zwangere vrouwen die toch besmet raken met toxoplasmose, kunnen worden behandeld met een combinatie van antibiotica waarbij geprobeerd wordt om het risico voor de baby zo laag mogelijk te krijgen. Een infectie kan middels een bloedtest opgespoord worden. Om te bekijken of de parasiet ook bij de baby terecht is gekomen, kan een vruchtwateronderzoek uitgevoerd worden. Zodra de parasiet hierin waargenomen wordt, wil dat niet zeggen dat de baby daadwerkelijk ziek is geworden. Baby’s worden in de buik extra in de gaten gehouden door het uitvoeren van extra metingen middels een MRI of extra echo’s waarbij de organen van de baby in beeld worden gebracht.

Termen met dezelfde betekenis

  • Kattenziekte

Verwante termen

  • Nog geen verwante termen

Gerelateerde artikelen

Disclaimer medische informatie

Dit artikel bevat medische informatie. Bekijk onze disclaimer medische informatie.

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven