Sterke voorkeur voor geslacht baby kan teleurstelling veroorzaken

vader is teleurgesteld voor geslacht baby, liever een jongetje dan een meisje, liever een meisje dan een jongetje

Ouders die een enorme voorkeur van het geslacht van de baby hebben, kunnen flink teleurgesteld zijn als hun wens niet uitkomt. Het niet uitkomen van het voorkeursgeslacht wordt ook wel Gender disappointment genoemd. Oorzaken van deze teleurstelling kunnen verschillende redenen hebben en het komt vaker voor dan je zou denken.

1 op 3 ouders krijgt baby van ander geslacht dan gehoopt

Hoewel veel aanstaande ouders aangeven dat het ze niet uitmaakt welk geslacht hun kindje gaat krijgen (“als het maar gezond is”), geeft ruim een kwart (28,4%) toe dat ze een sterke voorkeur hebben voor een bepaald geslacht. Van deze ouders kreeg ongeveer een derde (30,5%) toch een kindje van het andere geslacht. Dit bleek uit een onderzoek van Made for Moments.

Redenen voor een voorkeursgeslacht

Bij de aanstaande ouders die een voorkeur hadden opgegeven werden er diverse redenen aangehaald waarom er een duidelijke voorkeur was:

  • We hebben nog geen kind van dit geslacht > 22,5%
  • Ikzelf heb een broer/zus en dit wil ik ook voor mijn kinderen > 4,2%
  • We hebben alleen voor het gewenste geslacht een leuke naam weten te bedenken > 5,6 %
  • We willen graag een koningskoppel (jongen-meisje)

Bijna drie kwart (73,7%) van degenen met een voorkeursgeslacht had die wens al bij de eerste baby, een kwart (28,2%) bij het tweede kindje en één op acht (12,2%) ook bij latere kinderen.

Verdrietig, maar niet boos

Bij degenen die een kind van het andere geslacht kregen, gaf vier op de tien (43,1%) personen aan daar verdrietig over geweest te zijn. Gelukkig was de teleurstelling meestal van korte duur – in alle gevallen slechts een paar dagen (63,3%) tot een paar weken (36,7%) nadat het geslacht van hun baby bekend werd. Leer meer over Gender disappointment in onze Babyencyclopedie.

Bespreekbaar maken

Het kind in kwestie hoort overigens in het merendeel van de gevallen (67,7%) nooit iets over de teleurstelling. Meer dan drie op de tien respondenten (32,3%) deelt dit wel met zijn of haar kind, of is van plan om dit later te doen. Met partners wordt het daarentegen bijna altijd (96,9%) besproken.

Over het onderzoek

Het aangehaalde onderzoek is uitgevoerd door Made for Moments, een webshop dat zich onder andere gespecialiseerd heeft in het drukken van geboortekaartjes. Aan dit onderzoek deden 750 respondenten mee uit Nederland en België. In totaal namen 705 vrouwen en 44 mannen deel aan het onderzoek, 1 persoon gaf geen geslacht op. Alle deelnemers hadden één (38,3%), twee (29,1%) of zelfs drie of meer (10,4%) kinderen, of zij waren zwanger van hun eerste kindje (22,3%).


Dit artikel is een combinatie van twee persberichten van Made for Moments met redactionele aanpassingen en toevoegingen.

Scroll naar boven