Spruw is een veelvoorkomende aandoening bij baby’s. Je hoort en ziet het vaak, maar wat is het nu eigenlijk?
Wat is spruw?
Spruw wordt veroorzaakt door een verstoring van Candida gistcellen in de darmen. Tijdens de verstoring ontstaat een gistachtige schimmel (spruw). Deze schimmel komt bij veel mensen voor op de huid en op de slijmvliezen, maar geeft niet altijd klachten. Spruw is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn voor je baby.
Spruw is te herkennen aan witte, hardnekkige plekjes in de mond van je baby. De plekjes kunnen op de tong, de wangen, het gehemelte of de lippen zitten. Je kunt de plekjes niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.
Wat kan je doen bij spruw?
Als je denkt dat je baby spruw heeft, is het belangrijk om de verspreiding van de schimmel te voorkomen. Dit kun je doen door goed schoon te maken.
- Was je handen regelmatig
Was je handen grondig met zeep en water voordat je je baby aanraakt, voordat je hem/haar voedt en na het verschonen van luiers. - Kook flessen en spenen uit
Kook flessen en spenen elke dag 3 minuten uit om de schimmel te doden. - Was kleding en handdoeken
Was alle kleding en handdoeken waar voeding of spuug op komt in de wasmachine op 60 graden. - Maak je tepels schoon bij borstvoeding
Maak je tepels schoon met lauw water voordat je gaat voeden. Laat ze na de voeding goed drogen voordat je je bh aantrekt. - Gebruik schone zoogcompressen
Gebruik schone zoogcompressen om de melk op te vangen die uit je borsten lekt. Zo houden ze je bh en tepels droog. - Kook kolfmateriaal uit
Als je kolft, kook dan alle kolfmaterialen waar melk opkomt uit nadat je ze gebruikt hebt. Laat de spullen goed drogen.
Hoe behandel je spruw?
Normaal gesproken gaat spruw vanzelf weer over. Als je baby geen last heeft, dan hoef je spruw niet te behandelen. Als je baby slecht drinkt of erg onrustig is tijdens de voeding, dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Ook als het na twee tot drie weken niet over is, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.
Als de arts ervoor kiest om een geneesmiddel voor te schrijven, dan krijgt de baby een drankje genaamd nystatine. Dit geneesmiddel geef je na elke voeding en geef je normaal gesproken gedurende een week. Smeer het middel voorzichtig met je vinger op de binnenkant van de wangen, op de tong en op het gehemelte. Als de plekjes weg zijn, dan behandel je nog een week door.
Als je borstvoeding geeft, dan krijg je zelf ook een geneesmiddel voorgeschreven. Je krijgt dan miconazol crème. Je smeert dit op je tepels na iedere voeding. Zorg er wel voor dat je je tepels goed wast voordat je opnieuw borstvoeding gaat geven. De behandeling duurt net zo lang als de behandeling van de baby.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over spruw bij baby’s? Kijk dan op Thuisarts of neem contact op met je arts of apotheker.
Disclaimer medische informatie
Dit artikel bevat medische informatie. Bekijk onze disclaimer medische informatie.
Dit artikel werd geschreven door Sjors, papa en apotheker. Lees zijn verhalen over ouderschap op aanstaande-vaders.nl