Prolactine

babyencyclopedie, betekenis van prolactine

Korte betekenis van de term: Prolactine

Prolactine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse in de hersenen. Het stimuleert de groei en ontwikkeling van de melkklieren bij vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling, en bevordert de productie en afgifte van moedermelk. Prolactine speelt ook een rol bij de regulatie van de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid bij vrouwen, en kan de testosteronproductie bij mannen remmen.

Uitgebreidere informatie over de term: Prolactine

Prolactine is een peptidehormoon dat wordt geproduceerd en afgescheiden door de hypofyse, een kleine klier in de hersenen. Het speelt een essentiële rol bij de regulatie van de voortplanting en het lactatieproces bij zoogdieren, met name bij vrouwen. Prolactine wordt gereguleerd door complexe mechanismen in het lichaam, waaronder de hypothalamus, die de afgifte van prolactine door de hypofyse controleert. Verschillende factoren, zoals zwangerschap, borstvoeding, stress, slaap en bepaalde medicijnen, kunnen de productie en afgifte van prolactine beïnvloeden.

De functies van prolactine

Prolactine stimuleert productie moedermelk

De belangrijkste functie van prolactine is het stimuleren van de groei en ontwikkeling van de melkklieren tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Het bevordert de productie van moedermelk en de afgifte ervan via de borsten, wat cruciaal is voor de voeding en overleving van pasgeboren baby’s.

Prolactine heeft invloed op voortplanting

Naast de lactatiefunctie heeft prolactine ook invloed op de voortplanting. Het speelt een rol bij de regulatie van de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid bij vrouwen. Bij mannen kan prolactine de productie van testosteron remmen, wat effect kan hebben op de vruchtbaarheid en seksuele functie.

Problemen door overmatige productie prolactine of tekort aan prolactine

Een teveel of tekort aan prolactine kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, overmatige productie van prolactine, bekend als hyperprolactinemie, kan leiden tot onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, galactorroe (ongewenste melkafscheiding) en seksuele disfunctie. Aan de andere kant kan een tekort aan prolactine problemen veroorzaken bij de melkproductie en het voeden van een baby.

Prolactine bij baby’s

Tijdens de zwangerschap produceert de moeder prolactine dat via de placenta en navelstreng in de bloedbaan van de baby terecht kan komen. Onder invloed van het hormoon kan het voorkomen dat zowel jongetjes als meisjes een melkachtige substantie afscheiden via de tepels vlak na hun geboorte. Dit verschijnsel wordt ook wel heksenmelk genoemd.

Termen met dezelfde betekenis

  • Geen woorden met dezelfde betekenis

Verwante termen

Gerelateerde artikelen

  • Momenteel geen gerelateerde artikelen

Disclaimer medische informatie

Dit artikel bevat medische informatie. Bekijk onze disclaimer medische informatie.

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven