
Korte betekenis van de term: pretecho
Een pretecho is een echoscopie die voornamelijk wordt uitgevoerd om plezier en verbinding te creëren tussen aanstaande ouders en hun ongeboren kind. In tegenstelling tot medische echo’s, die gericht zijn op het opsporen van afwijkingen en het monitoren van de gezondheid van de baby, heeft een pretecho geen medische noodzaak.
Uitgebreidere informatie over de term: pretecho
Tijdens een pretecho kunnen ouders ervoor kiezen om de beelden vast te leggen op foto’s of in een korte video. Deze beelden kunnen een mooie herinnering vormen voor later en worden vaak gedeeld met familie en vrienden. Een pretecho is daarmee vooral een waardevol hulpmiddel om de zwangerschap op een intieme manier te beleven en een eerste ontmoeting met de baby mogelijk te maken.
Wanneer en waarom kiezen ouders voor een pretecho?
Hoewel de medische echo’s, zoals de termijnecho en de 20-weken echo, vaak al een goede inkijk geven in de ontwikkeling van de baby, biedt een pretecho iets extra’s: de mogelijkheid om zonder medische context van het ongeboren kindje te genieten. Veel ouders kiezen ervoor om tussen de 16 en 20 weken een pretecho te laten maken, omdat het geslacht van de baby dan meestal al zichtbaar is. Daarnaast wordt vaak nog een pretecho tussen de 26 en 30 weken gepland, omdat de baby dan iets verder is ontwikkeld, waardoor gezichtsuitdrukkingen en bewegingen vaak goed zichtbaar zijn.
Een ander voordeel van een pretecho is dat het een gevoel van verbondenheid met de baby kan versterken. Het zien van het gezichtje of het ontdekken van kleine bewegingen maakt de komst van de baby voor veel aanstaande ouders tastbaarder. Zeker voor ouders die mogelijk wat onzeker zijn over de zwangerschap of die de zwangerschap op een speciale manier willen vastleggen, biedt een pretecho een mooie uitkomst.
Geslachtsbepaling
Tijdens een pretecho krijgen ouders de mogelijkheid om hun baby in de baarmoeder te zien, vaak in een vroeg stadium van de zwangerschap, en kunnen ze in veel gevallen ook ontdekken of ze een jongen of meisje verwachten. Hoewel tijdens de 20-weken echo door de verloskundige vast te stellen is welk geslacht het kindje heeft, willen veel aanstaande ouders dit eerder weten. Tijdens een pretecho kan dit vaak al eerder vastgesteld worden.
Welke soorten pretecho’s zijn er?
De meest gekozen vorm is een 2D-echo, waarbij de beelden in zwart-wit op een scherm verschijnen. Bij een 3D-echo worden meerdere 2D-beelden gecombineerd om een driedimensionaal beeld van de baby te creëren. Dit zorgt ervoor dat het gezicht, handen en andere lichaamsdelen in meer detail te zien zijn. Een stap verder gaat de 4D-echo, waarbij het driedimensionale beeld wordt uitgebreid met een bewegend element, waardoor ouders hun baby als het ware in realtime kunnen zien bewegen.
Waar en bij wie kun je een pretecho laten maken?
Een pretecho wordt meestal gemaakt door een echoscopist die is gespecialiseerd in niet-medische echo’s. Deze echoscopisten zijn vaak opgeleid in de basis van echoscopie, maar hun werk richt zich specifiek op het maken van beelden voor ouders zonder dat er een medische noodzaak is. De echoscopisten die pretecho’s aanbieden, werken vaak in zelfstandige pretecho-klinieken of bij gespecialiseerde praktijken die zijn uitgerust met moderne echografie-apparatuur.
Hoewel de meeste echoscopisten die pretecho’s uitvoeren geen arts zijn, hebben ze vaak wel een zorgachtergrond. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen goed met de technologie kunnen omgaan, maar ook dat ze ouders met zorg en aandacht kunnen begeleiden tijdens de sessie. In het geval van onverwachte medische bevindingen – zoals een opvallende afwijking bij de baby – wordt aangeraden om de bevindingen met een verloskundige of arts te bespreken voor een verdere medische echo.
Naast zelfstandige klinieken bieden sommige verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen pretecho’s aan als extra dienst, maar dit verschilt per locatie. Het is raadzaam om een goed aangeschreven pretecho-kliniek of ervaren echoscopist te kiezen, zodat ouders zeker weten dat de apparatuur veilig is en de ervaring zo prettig mogelijk verloopt.
Hoe werkt een pretecho technisch?
De werking van een pretecho is vergelijkbaar met die van een reguliere echo. Er wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven die door een transducer, een apparaatje dat over de buik wordt bewogen, de baarmoeder in worden gestuurd. De geluidsgolven worden weerkaatst door het lichaam van de baby, waarna deze terug worden opgevangen door de transducer. Deze geluidsgolven worden vervolgens omgezet in beelden op een monitor, waarop ouders hun baby kunnen bewonderen.
Zo kun je een pretecho ook noemen
De term pretecho wordt vaak gebruikt in Nederland en België, maar er zijn ook enkele synoniemen die hetzelfde type echo beschrijven. Voorbeelden zijn:
- Babyshowecho – Een term die vooral de nadruk legt op het showen van de baby.
- Groeiecho – Wordt soms gebruikt als er ook wordt gekeken naar de groei van de baby, hoewel dit meestal wel een medische insteek heeft.
- Niet-medische echo – Een neutrale benaming die duidelijk maakt dat de echo niet om medische redenen wordt uitgevoerd.
- Echo voor ouders – Deze term benadrukt dat de echo bedoeld is voor de ouders en niet medisch van aard is.
Termen met dezelfde betekenis
- Optionele echo
- (medisch) niet-noodzakelijke echo / Niet-medische echo
- Babyshowecho
- Echo voor ouders
Verwante termen
- Momenteel geen verwante termen in Babyencyclopedie
Gerelateerde artikelen
Mis je informatie?
Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.
Dit artikel sponsoren?
Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor sponsoring mogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.