Ooievaarsmoeder

ooievaarsmoeder

Korte betekenis van de term: Ooievaarsmoeder

‘Ooievaarsmoeder is een term voor een ervaringsdeskundige moeder die zich vrijwillig inzet voor een andere (aanstaande) moeder of vader. Deze benaming komt uit van vrijwilligersproject Sjpruut uit Heerlen (NL).

Uitgebreidere informatie over de term: Ooievaarsmoeder

Zodra je voor het eerst moeder of vader wordt, krijg je als jonge ouder veel nieuwe dingen voor de kiezen. Het kan dan fijn zijn als je hulp krijgt van iemand die het hele traject, van zwanger zijn tot de eerste twee levensjaren van een kindje persoonlijk heeft meegemaakt. Een Ooievaarsmoeder is een ‘ervaren’ moeder die zich belangeloos inzet voor jonge ouders die voor het eerst een kindje krijgen. De Ooievaarsmoeder kan haar kwaliteiten gebruiken om aanstaande moeders en vaders bij te staan en ze op allerlei vlakken te ontlasten. De hulp die een Ooievaarsmoeder kan geven kan beginnen bij de zwangerschap tot aan de eerste twee levensjaren van het kindje.

Wat doet een Ooievaarsmoeder

Als Ooievaarsmoeder kan de ervaren moeder een aanspreekpunt zijn voor jonge ouders als het gaat om praktische informatie, maar is er ook voor sociale ondersteuning. Zo kan een Ooievaarsmoeder meegaan naar de verloskundige of naar een consultatiebureau als dat gewenst is, maar ook kan er contact gelegd worden met andere jonge ouders middels een mamacafé. Naast dat een Ooievaarsmoeder ondersteunt, kan ze ook inspiratie geven door te wijzen op activiteiten voor het jonge kind en de ouders in de omgeving.
Lees meer over de taken van een Ooievaarsmoeder.

Kansrijk van Start

In het Limburgse gebied Parkstad, waaronder Heerlen valt, komt in vergelijking met de rest van Nederland meer babysterfte voor. Dit kan te maken hebben met allerlei factoren die zowel medisch van aard zijn, als niet medisch. Denk bijvoorbeeld aan de leefstijl van de ouders, de genoten opleiding en de financiële situatie. Om kinderen een goede start te kunnen geven moet je zo vroeg mogelijk beginnen om alle factoren zo optimaal mogelijk te maken. Om deze reden is het project ‘Kansrijk van Start’ ontstaan waarbij provincie, gemeente, organisaties en vrijwilligers meewerken om kinderen een zo gezond mogelijk omgeving te bieden. Uit dit project is Sjpruut ontstaan, een kennisbank gerund door professionals en vrijwilligers die jonge ouders ondersteuning middels:

  • Koppelen van Ooievaarsmoeders aan jonge ouders
  • Het houden van Sjpruutcafés (mamacafe’s)
  • Het houden van diverse activiteiten voor ouders en kinderen
  • Kennisbank met informatieve artikelen
  • Financiële hulp dmv goederen in baby-startpakketten en een Sjpruut Sjop waar ouders gebruikte babyspullen kunnen inleveren voor hergebruik door jonge ouders.

Termen met dezelfde betekenis

  • Nog geen termen met dezelfde betekenis

Verwante termen

  • Nog geen verwante termen

Gerelateerde artikelen

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven