Nullipara

babyencyclopedie, betekenis van nullipara

Korte betekenis van de term: nullipara

Nullipara is een term die wordt gebruikt om vrouwen te beschrijven die nog nooit een kind hebben gebaard.

Uitgebreidere informatie over de term: nullipara

Nullipara is een term die in de medische wereld wordt gebruikt om vrouwen te beschrijven die nog nooit een kind hebben gebaard. Het kan een persoonlijke keuze zijn, of het kan het gevolg zijn van factoren die buiten haar controle liggen zoals het gevolg zijn van biologische of medische oorzaken. Het is een misvatting dat een nullipara ook nooit zwanger is geweest. Als gevolg van een miskraam kan de vrouw wél zwanger zijn geweest, maar uiteindelijk niet bevallen.

Redenen waarom een vrouw nullipara is

  • Persoonlijke keuze: sommige vrouwen kiezen er bewust voor om geen kinderen te krijgen of het moederschap uit te stellen vanwege verschillende redenen, zoals carrière of andere levensdoelen.
  • Medische problemen: bepaalde medische aandoeningen kunnen het moeilijker maken om zwanger te worden of een kind te dragen. Bijvoorbeeld, endometriose, PCOS, of een voorgeschiedenis van kanker kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
  • Onvrijwillige onvruchtbaarheid: sommige vrouwen hebben moeite om zwanger te worden, zelfs als ze dat willen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals hormonale onevenwichtigheden, problemen met de eileiders of het sperma van de partner.

Risico’s voor een nullipara vrouw

Vrouwen die geen kinderen hebben gehad, lopen een hoger risico op een aantal gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen zijn:

  1. Baarmoederhalskanker: Vrouwen die geen kinderen hebben gehad, hebben een hoger risico op baarmoederhalskanker dan vrouwen die wel kinderen hebben gehad.
  2. Eierstokkanker: Nullipara’s hebben ook een hoger risico op eierstokkanker dan vrouwen die wel kinderen hebben gehad.
  3. Borstkanker: Studies hebben aangetoond dat nullipara’s een hoger risico hebben op borstkanker dan vrouwen die wel kinderen hebben gehad. Dit risico lijkt toe te nemen met de leeftijd van de vrouw.

Het is belangrijk voor nullipara’s om regelmatige controles en screenings te ondergaan om eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen en effectief te behandelen.

Termen met dezelfde betekenis

  • (nog geen term beschikbaar)

Verwante termen

Gerelateerde artikelen

  • (nog geen artikel beschikbaar)

Disclaimer medische informatie

Dit artikel bevat medische informatie. Bekijk onze disclaimer medische informatie.

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven