Luiercontainer

babyencyclopedie, betekenis van luiercontainer

Korte betekenis van de term: Luiercontainer

Een luiercontainer is een speciale afvalcontainer die is ontworpen voor het opvangen en bewaren van gebruikte luiers. Het is een hygiënische en praktische oplossing voor het veilig en geurvrij verwijderen van wegwerpluiers en ander vergelijkbaar afval, zoals incontinentiemateriaal. Luiercontainers zijn meestal voorzien van een goed afsluitbaar deksel en zijn vaak uitgerust met speciale technologieën om geurtjes te neutraliseren en bacteriegroei te verminderen.

Uitgebreidere informatie over de term: Luiercontainer

Het gebruik van luiercontainers draagt bij aan een schoner milieu door het gescheiden houden van luierafval en het vergemakkelijken van de juiste afvalverwerking.

Wat mag er in een luiercontainer?

Om materiaal weg te gooien in een luiercontainer, gebruik je een speciale luierzak. In een luierzak kunnen gebruikte luiers van baby’s en kinderen, samen met de bijbehorende billendoekjes. Daarnaast mag er gebruikt incontinentiemateriaal in.

Wat mag er niet in een luiercontainer?

In de luierzakken is het niet toegestaan om (latex) handschoenen, medicijnen en verpakkingen, stomazakjes, katheters en onderleggers te deponeren. Dit soort afval hoort thuis bij het restafval.

wat mag er in de luiercontainer, wat mag er niet in de luiercontainer

Waar vind je luiercontainers?

Luiercontainers worden vaak aangetroffen bij openbare ruimtes, kinderdagverblijven, verzorgingsinstellingen en andere locaties waar grote hoeveelheden luiers worden gebruikt. Luiercontainers kunnen verrijdbaar zijn of zijn net zoals kledingcontainers vastgezet in de grond.

Hoe kom je aan luierzakken?

Om je luiers en incontinentiemateriaal weg te kunnen gooien in een luiercontainer, bewaar je deze in een speciale luierzak. Deze luierzakken zijn zelf afbreekbaar en kunnen dus tijdens het recycleproces meegenomen worden. In veel gemeentes in Nederland zijn deze luierzakken gratis verkrijgbaar op verschillende locaties. Vaak vind je op de website van de plaatselijke afvalophaaldienst de locaties waar je de luierzakken kan ophalen. Afvalbeheer DAR heeft bijvoorbeeld een aparte pagina voor luiers en incontinentiemateriaal scheiden.

Wat gebeurt er met luiers uit een luiercontainer?

Ingezamelde luiers worden naar een speciale afvalenergiecentrale gebracht waar ze gerecycled worden. Van zowel de grondstoffen uit de luiers als uit de urine en ontlasting kunnen nieuwe dingen gemaakt worden. Van het plastic uit luiers en incontinentiemateriaal kan nieuw plasticgranulaat gemaakt worden. Met deze korrels kunnen nieuwe producten van plastic gemaakt worden zoals straatmeubels en autobumpers. Uit de urine en ontlasting kan energie gewonnen worden die weer gebruikt kan worden voor huishoudens. Lees hier meer over op vanluiernaargrondstof.

Termen met dezelfde betekenis

  • tekst

Verwante termen

  • Luierzak

Gerelateerde artikelen

  • link

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven