Dat ons lichaam gedurende ons hele leven beïnvloed wordt door hormonen, is algemeen bekend. Maar sta je weleens stil bij het feit dat hormonen ook invloed hebben op de gezondheid van onze ogen? Hormonen kunnen namelijk verschillende klachten veroorzaken, waaronder droge ogen. Hoog tijd om een diepere blik te werpen op onze ogen en de impact van hormonen.
Onze ogen en zicht ontwikkelen zich gedurende onze levenscyclus. Een leesbril die veel mensen op den duur nodig hebben is hiervan een voorbeeld. Externe en interne factoren hebben invloed op onze ogen. Hormonen spelen daarbij ook een rol, maar er wordt nog weinig gesproken over de effecten van hormonen op de ooggezondheid.
Oestrogeen & testosteron
Farah Amara, optometrist bij Specsavers, vertelt: “Hormonen hebben wel degelijk invloed op onze ogen. Oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, beïnvloedt hoe flexibel de oogstructuren zijn. En wanneer je oestrogeenniveau verandert, kun je last krijgen van droge ogen. Testosteron, een mannelijk hormoon, kan ook de productie van traanvocht beïnvloeden en droge ogen veroorzaken.” Volgens een onderzoek in opdracht van Specsavers heeft bijna één derde van de mensen tussen 45 en 64 jaar last van droge ogen. Dus wees gerust, het komt vaker voor dan je misschien denkt.
Cortisol
Cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon, zorgt op zijn beurt weer voor een verhoogd risico op oogaandoeningen. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon kan de oogdruk verhogen. Dit verhoogt het risico op oogaandoeningen. “Als je langdurig veel stress hebt, kan dat problemen veroorzaken, zoals beschadiging aan je netvlies of zelfs glaucoom. Daarom is het belangrijk om regelmatig een ooggezondheidsonderzoek te laten doen,” aldus Amara.
Hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap vinden er veel hormonale en fysiologische veranderingen plaats in het lichaam die ook de gezondheid van het oog kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende veranderingen zijn droge ogen en veranderingen in het zicht.
“Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen een verminderd zicht, vooral op afstand. Dit komt door veranderingen in het hoornvlies. Vocht hoopt zich op in het hoornvlies, waardoor het dikker wordt. Het zicht wordt meestal na de zwangerschap weer normaal. Daarom is het geen goed idee om een nieuwe bril aan te schaffen totdat je lichaam en hormonen weer zijn hersteld,” aldus Farah.
Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de samenstelling van het traanvocht beïnvloeden en de afscheiding ervan in de buitenste, vette lagen verminderen. Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap moeilijk fel licht verdragen.
Hou je ogen gezond
- Gebruik de juiste soort oogdruppels en gels. Vraag altijd om advies van jouw opticien.
- Bescherm je ogen tegen wind en droge lucht door een zonnebril of bril te dragen.
- Draag minder vaak contactlenzen of doe ze eerder uit. Kies hierbij voor hoogwaardige en hydraterende contactlenzen en gebruik alleen oogdruppels die ook geschikt zijn bij contactlenzen.
- Voeding heeft invloed: omega-3 vetzuren kunnen bijvoorbeeld de symptomen van droge ogen verlichten.
Droge ogen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Specsavers geeft verschillende tips:
Laat regelmatig je ogen en de gezondheid van je ogen checken. Een ooggezondheidsonderzoek kan veranderingen in het oog aan het licht brengen die misschien te maken hebben met de hormonale balans in je lichaam.
Dit artikel is een ingekort persbericht van Specsavers. Tekst en beeldmateriaal via Specsavers.