Impotentie en een kinderwens: mogelijke oorzaken en behandelingen

impotent, erectiestoornis, zaadlozing, kinderwens

Impotentie, ook wel bekend als erectiele disfunctie, is het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden tijdens seksuele activiteit. Dit kan een belangrijk obstakel zijn voor paren die een kind willen krijgen. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van impotentie bij mannen en de beschikbare behandelingen om toch aan de kinderwens te kunnen voldoen.

Symptomen van impotentie bij mannen

De meest voorkomende symptomen van impotentie zijn het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden tijdens seksuele activiteit. Andere symptomen kunnen zijn verminderd libido, moeite hebben met het bereiken van een orgasme en een verminderd gevoel van eigenwaarde.

Zaadlozing bij impotentie

Een erectiestoornis wil niet zeggen dat de man niet in staat is tot een zaadlozing. Klaarkomen zonder een erectie is gewoon mogelijk omdat een orgasme en het krijgen van een erectie andere processen in het lichaam zijn. Impotent zijn betekent dan ook niet dat de man onvruchtbaar is of slechter zaad heeft. Sterker nog, ondanks dat de man impotent is, kan zijn zaad enorm actief en vruchtbaar zijn. Doordat het lastiger is om geslachtsgemeenschap te hebben met een slappere penis, kan er hulp nodig zijn bij een bevruchting in de vorm van een IUI- of IVF-behandeling.

Oorzaken van impotentie bij mannen

Er zijn verschillende oorzaken van impotentie bij mannen met een kinderwens, waaronder fysieke en psychologische factoren. Fysieke factoren kunnen bestaan uit aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, hormonale onbalans en bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Het kan ook het gevolg zijn van een operatie of letsel aan de penis of bekkengebied.

Psychologische factoren die kunnen leiden tot impotentie bij mannen met een kinderwens zijn onder andere angst, stress en depressie. Dit kan van invloed zijn op de seksuele functie en het vermogen om een erectie te krijgen en te behouden.

Preventie van impotentie bij mannen

Hoewel impotentie niet altijd te voorkomen is, zijn er bepaalde stappen die mannen kunnen nemen om hun risico te verminderen. Dit omvat onder meer het verminderen van stress, het stoppen met roken, het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging en het behouden van een gezond gewicht. Een gezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan ook helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en seksuele functie.

Behandelingen van impotentie bij mannen

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om impotentie te behandelen en de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten. Als u of uw partner moeite heeft met het krijgen van een erectie, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een arts of seksuoloog. Zij kunnen u helpen om de beste behandelingsopties te vinden die passen bij uw specifieke situatie en uw kinderwens te realiseren. Naast medische ingrepen of medicijnen kan psychologische counseling ook helpen bij het aanpakken van onderliggende psychologische oorzaken van impotentie.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om impotentie te behandelen en de kans op een succesvolle zwangerschap te verhogen. Medicijnen zoals sildenafil, tadalafil en vardenafil kunnen helpen bij het verbeteren van de erectiele functie door de bloedtoevoer naar de penis te verhogen. Andere medicijnen, zoals alprostadil, kunnen worden geïnjecteerd in de penis om een erectie te krijgen.

Vacuümpompen en penisimplantaten zijn ook opties voor mannen die geen baat hebben bij medicatie.

In sommige gevallen kan een vruchtbaarheidsbehandeling nodig zijn om een kind te verwekken. Dit omvat onder andere intra-uteriene inseminatie (IUI) en in-vitrofertilisatie (IVF). Deze behandelingen worden vaak gebruikt in combinatie met medicijnen om de erectiele functie te verbeteren.

Samengevat: ondanks impotentie van de man kan de vrouw alsnog zwanger worden van zijn zaad.


Scroll naar boven