Julia en Noah voeren de lijst aan: Populaire kindernamen van 2023 in Nederland

populaire kindernamen 2023 volgens statistieken SVB

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft vandaag de langverwachte lijst met de populairste kindernamen van 2023 gepresenteerd. In Nederland werden in totaal 164.269 baby’s geboren tot en met november 2023, waarbij Noah en Julia de onbetwiste koplopers zijn als het gaat om de meest gekozen namen.

Noah en Julia aan de top

Voor het vijfde opeenvolgende jaar blijft Noah de onbetwiste winnaar als het gaat om jongensnamen. In 2023 werd deze naam maar liefst 888 keer aan jongens toegekend, wat een stijging betekent van 17 vergeleken met het voorgaande jaar. Bij de meisjes heeft Julia de nummer 1-positie veroverd, na vorig jaar nog op de tweede plaats te hebben gestaan. Julia werd in 2023 aan 681 meisjes gegeven, wat een stijging is van 26 ten opzichte van 2022. Lees hier de complete top 10 kindernamen 2022.

Opkomst van genderneutrale namen

Voor de tweede keer heeft de SVB ook de meest genderneutrale kindernamen van Nederland gepresenteerd. Riley voert de lijst aan, met 84 meisjes en 82 jongens die deze naam hebben gekregen. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Sky en Jonne. Deze lijst toont de groeiende trend van namen die niet aan een specifiek geslacht gebonden zijn.

Toppers in de top 10

Naast Noah en Julia zijn er andere namen die opvallen in de top 10 van populairste kindernamen. Bij de jongens blijft Luca zijn populariteit behouden en stijgt van de derde naar de tweede plaats, terwijl Lucas de derde plaats inneemt. Levi maakt een indrukwekkende sprong van plaats negen naar vijf. Noud is een nieuwkomer in de top 10 en staat op de negende plaats.

Bij de meisjes staat Olivia op de tweede plaats, gevolgd door Mila op de derde. Opvallend is de opmars van Emma, Sophie, en Nora, die de top 10 completeren.

Populairste jongensnamen 2023

 1. Noah
 2. Luca
 3. Lucas
 4. Liam
 5. Levi
 6. Sem
 7. Daan
 8. Mees
 9. Noud
 10. James

Populairste meisjesnamen 2023

 1. Julia
 2. Olivia
 3. Mila
 4. Emma
 5. Sophie
 6. Nora
 7. Yara
 8. Saar
 9. Noor
 10. Tess

Invloed van bepaalde groep ouders

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, wijst op de invloed van bepaalde groepen ouders op de kindernamenlijsten. Namen zoals Emma, Sophie, Olivia, Noah en Lucas komen vaak voor bij broertjes en zusjes van Julia en Noah. Bloothooft benadrukt echter dat, ondanks de populariteit van de topnamen, deze namen slechts aan 7% van alle kinderen worden gegeven. Ouders kiezen over het algemeen veel gevarieerder.

Regionale verschillen bij kiezen naam

De populariteit van namen varieert ook per provincie. Zo zijn Noah en Elin favoriet in Groningen, terwijl Hidde en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland. Elke provincie heeft zijn eigen voorkeuren, wat resulteert in interessante regionale verschillen.

Totstandkoming kindernamenlijst

De SVB stelt elk jaar een overzicht samen op basis van namen die minimaal 10 keer zijn gegeven, om de privacy te waarborgen. De kindernamenlijst biedt een fascinerende inkijk in de dynamiek van naamkeuzes in Nederland.

Bekijk de volledige lijst op de website van de SVB en ontdek welke namen de harten van nieuwe ouders in 2023 hebben veroverd.

Scroll naar boven