Heksenmelk

babyencyclopedie, betekenis van heksenmelk

Korte betekenis van de term: Heksenmelk

Pasgeboren baby’s kunnen een vloeistof uitscheiden vanaf de tepels dat lijkt op melk. Deze melk wordt ook wel ‘Heksenmelk’ genoemd. Deze afscheiding kan zowel bij jongetjes als meisjes voorkomen en verdwijnt uit zichzelf.

Uitgebreidere informatie over de term: Heksenmelk

Waarom heet het Heksenmelk?

In de 17e eeuw zijn de mensen nog geheel in de ban van bijgeloof. Tussen circa 1450 en 1750 n. Chr. worden in heel Europa heksen vervolgd. In 1684 beschreef de geleerde Bonetus voor het eerst het verschijnsel onder de term ‘heksenmelk’. Het heersende bijgeloof was dat als de melk van pasgeboren baby’s niet werd afgekolfd, deze heksen op bezoek zouden krijgen. Heksen zouden de melk van de baby’s borst drinken en daarbij het kind vervloeken.

Waardoor scheidt een baby Heksenmelk uit?

Tijdens de zwangerschap produceert de moeder het hormoon prolactine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de melkklieren gestimuleerd worden om melk af te geven. Via de placenta en de navelstreng kan prolactine in de bloedbaan van de baby terecht komen en in werking treden.

Baby met opgezette borstjes

Door de werking van prolactine kunnen de borstjes van de baby wat gaan zwellen. De opgezette borstjes van de baby kunnen daardoor tijdelijk een melkachtige substantie afgeven. Deze substantie ziet er over het algemeen helder, wit en/of doorschijnend uit.

Melkafscheiding bij jongetjes

Melkafscheiding door de tepels van een baby is niet enkel voorbehouden aan meisjes. Jongetjes kunnen in de babytijd onder invloed van prolactine ook melk produceren en afscheiden via de tepels. Volgens onderzoek is het aantal jongens en meisjes dat afscheiding heeft via de tepels in de babytijd ongeveer gelijk.

Wanneer stopt Heksenmelk bij baby’s?

Baby’s maken zelf geen prolactine aan. In het lichaam van de baby wordt het hormoon langzaam afgebroken waardoor het ook de werking verliest. De opgezwollen borstjes zullen slinken en de productie van Heksenmelk stopt. Bij de ene baby gaat dit proces iets sneller dan bij de ander, dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. In een enkel geval kan de afscheiding enkele maanden aanhouden.

Is melkafscheiding door baby’s schadelijk?

Het afscheiden van melk door een baby is een natuurlijk proces en kan totaal geen kwaad. Een behandeling om de afscheiding te stoppen is onnodig. Het lichaam lost de aanwezigheid van prolactine zelf op.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Voor de melkachtige afscheiding is het raadplegen van een arts of deskundige niet nodig. Het is echter wel slim om de zwelling goed in de gaten te houden op andere kenmerken. Dit zijn de momenten waarop raadpleging van een arts toch nodig is:
* Rode en warme zwelling kan duiden op een ontsteking
* Pijnlijke gezwollen borstklieren bij de baby
* Afscheiding van bloederig vocht of pus uit de tepels

Termen met dezelfde betekenis

  • Geen termen met dezelfde betekenis

Verwante termen

  • Prolactine

Gerelateerde artikelen

  • Momenteel geen gerelateerde artikelen

Disclaimer medische informatie

Dit artikel bevat medische informatie. Bekijk onze disclaimer medische informatie.

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven