Billendoekjes: Gebruik ze verstandig en alleen voor de billetjes

billendoekjes alleen gebruiken voor billen en niet voor het gezicht

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ouders billendoekjes ook voor andere doeleinden gebruikt dan alleen het verschonen van luiers. Maar is dat wel verstandig? Volgens toxicoloog Hester Hendriks is het belangrijk om billendoekjes alleen te gebruiken voor de billen van je kind.

Billendoekjes geen multi-inzetbaar product

Hoewel billendoekjes veelzijdig zijn in de dagelijkse baby-routine, zoals het schoonmaken van handjes en snoetjes, waarschuwt Hendriks dat ze eigenlijk alleen bedoeld zijn voor de billetjes. Billendoekjes bevatten naast water en viscose ook geurstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Ze zijn niet specifiek ontworpen voor gebruik op de slijmvliezen in de mond. Hendriks adviseert ouders om geen billendoekjes te gebruiken als snoetenpoetsers of voor het schoonmaken van handjes, om onnodige blootstelling aan chemische stoffen te voorkomen.

Vermijd gebruik billendoekjes op oppervlakken

Hendriks raadt ook af om billendoekjes te gebruiken voor het schoonmaken van oppervlakken zoals commodes, vloeren en kinderstoelen. De doekjes laten een vettige laag achter waar bacteriën kunnen groeien, en kinderen kunnen deze bacteriën via hand-mond-contact binnenkrijgen.

Overweeg herbruikbare billendoekjes

Naast wegwerpbillendoekjes bestaan er ook herbruikbare varianten die vaker en langer kunnen worden gebruikt. Deze varianten bevatten geen chemische stoffen. Let echter op als er etherische oliën aan zijn toegevoegd, aangezien sommige oliën menthol kunnen bevatten, wat bij baby’s jonger dan 3 maanden strottenhoofdkrampjes kan veroorzaken. Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen.

Tips voor zwangerschap, baby’s en kinderen

Als je meer wilt weten over de veiligheid van andere baby- en kinderproducten, waar je op moet letten tijdens de zwangerschap, of als je een kind hebt met een allergie, kun je terecht op www.waarzitwatin.nl. Op deze website vind je informatie over chemische stoffen in producten, wat dit betekent en hoe je producten veilig kunt gebruiken.


Herschreven persbericht: Billendoekjes voor een schone snoet? Beter van niet 29-6-2023

Scroll naar boven