Bedverhogers

Korte betekenis van de term: Bedverhogers

Bedverhogers, ook wel bedklossen genoemd, zijn medische hulpmiddelen waarmee een bed tijdelijk verhoogd kan worden. Door een bed op bedverhogers te plaatsen kan een zwangere of pas bevallen vrouw makkelijker het bed in en uit stappen en kan de kraamzorg makkelijker bij de moeder tijdens de zorg.

Uitgebreidere informatie over de term Bedverhogers:

Wat zijn bedverhogers?

Bedverhogers of bedklossen zijn gemaakt om (tijdelijk) een bed te verhogen. Deze speciale houten of kunststof voorwerpen zijn stevig genoeg om een bedpoot op te plaatsen en het gewicht van het bed te dragen. Je plaatst de verhogers op de vier hoeken van het bed en in het midden. Bedverhogers zijn er in verschillende maten aangezien er bedden zijn in meerdere hoogtes. Bedverhogers kunnen gemaakt zijn in één stuk, of zijn modulair opgebouwd zodat je de hoogte van een bedverhoger kunt aanpassen.

De voordelen van bedverhogers

Hoewel het misschien niet heel mooi staat, zo’n bed op bedverhogers, gaat het om het praktische nut van een hoger bed. Dit zijn enkele voordelen van je bed op een bedverhoger plaatsen:

  • Je hoeft geen medisch bed in huis te halen die extra ruimte in neemt
  • Met een zwangere buik kan het lastig zijn om in- en uit bed te geraken. Door de bedverhogers kun je in bed gaan zitten met je benen in de juiste hoek. Dit zorgt ervoor dat de druk op de gewrichten en spieren vermindert bij het opstaan en gaan liggen. (Dit is ook een voordeel als je op leeftijd geraakt en moeilijker het bed in en uit kunt.)
  • De kraamhulp kan zonder te bukken bij de moeder komen tijdens de verzorging en controles.

Vanaf wanneer heb je bedverhogers nodig?

Je verhoogt je bed op tijd voordat de bevalling begint. Een thuisbevalling mag vanaf de 37e week van de zwangerschap. Vanaf dat moment moet je bed hoog staan. Om niet op het laatste moment te moeten haasten, kun je de bedverhogers rond week 35 of 36 ophalen of laten bezorgen.

Zijn bedverhogers verplicht?

Ja, in principe zijn bedverhogers verplicht. Het kan echter zo zijn dat je zelf al een aardig hoog bed hebt waardoor een kraamhulp kan aangeven dat het bed voldoende hoogte heeft. Dit spreek je dan onderling af tijdens een thuisbezoek in de kennismakingstijd, maar dit wijkt wel af van de Arbo-wet.

Beval je niet thuis, dan zijn de bedverhogers alsnog nodig voor de verzorg- en controlemomenten door de kraamhulp. Met het bed op de juiste hoogte kan de kraamverzorger op een veilige manier het werk uitvoeren.

Hoe hoog moet je bed staan in de kraamtijd?

Beval je thuis of krijg je thuiszorg na de bevalling, dan moet je bed op de juiste hoogte staan. In de ARBO-wet is bepaald dat de hoogte van het bed 90 centimeter moet zijn. Hierbij meet je vanaf de vloer tot de bovenkant van het matras. Door eerst je bed op te meten voordat deze op bedverhogers gaat, weet je welk formaat bedklossen je moet gebruiken om op de juiste hoogte te komen.

Naast de hoogte van het bed is het erg belangrijk dat er voldoende loopruimte om het bed heen is. Op deze manier kan de verloskundige of de kraamzorg het werk op een veilige manier gedaan worden. Het hoofdeinde mag hierbij tegen de muur staan, maar de drie andere zijden moeten goed begaanbaar zijn. Het kan dan ook voorkomen dat je bed tijdelijk anders in de kamer gezet moet worden.

Bedverhogers gratis huren / lenen

Bedklossen worden zodra je ze wilt lenen vergoed door de zorgverzekering. Dit zit in je basispakket, een extra aanvullende verzekering is hiervoor niet nodig. Over het algemeen krijg je geen rekening in handen, deze wordt door de verhuurder direct doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Het kan wel zo zijn dat er gevraagd wordt om een borg. Dit bedrag krijg je direct terug zodra je de bedverhogers weer inlevert.

Bedverhogers zelf aanschaffen, waar let je op?

Ondanks dat je via verschillende instanties gratis bedverhogers kunt lenen, kun je er ook voor kiezen om ze aan te schaffen. Voordeel is dat je ze te allen tijde kunt gebruiken en je ze niet kunt vergeten op tijd terug te brengen. Er zijn meerdere merken en typen bedverhogers verkrijgbaar. Waar moet je dan op letten bij bedverhogers kopen?

  • Stabiliteit en draagvermogen: Kies bedverhogers die het gewicht van het bed en de gebruiker veilig kunnen dragen.
  • Hoogte en verstelbaarheid: Bepaal de gewenste hoogte en kies indien nodig voor een verstelbare optie.
  • Veiligheid: Zorg ervoor dat de bedverhogers voorzien zijn van antislipmateriaal om verschuiven te voorkomen.

Wat moet je doen als je bed niet op bedverhogers past?

Past je bed niet op de standaard bedklossen, dan zijn er ook andere manieren om je bed te verhogen tot de gewenste hoogte. Dit zijn enkele manieren om je bed te verhogen zonder het gebruik van bedverhogers:

  • Bierkratjes: Heeft je bed geen poten, maar een platte onderkant, dan kun je overwegen om het bed te laten rusten op bierkratjes. Plaats kratje op de hoeken van het bed, maar ook in het midden. Zorg ervoor dat de kratjes niet uitsteken waarmee ze de loop rond het bed hinderen.
  • Bierkratjes met planken: Voor extra stevigheid kun je eerst planken op de bierkratjes leggen. Je kunt met een waterpas dan makkelijk kijken of alles wel recht genoeg staat.
  • Extra matras: Met een extra matras kun je het bed verhogen. Zorg hierbij voor een steviger matras wat niet teveel inzakt als je er op gaat liggen of zitten. Plaats tussen de matrassen een antislipmat zodat het bovenste matras niet kan verschuiven.
bed op bierkratjes in plaats van bedklossen of bedverhogers
Bed opgehoogd met bierkratjes
Copyright foto: Gideon Tailleur

Termen met dezelfde betekenis

  • Bedklossen

Verwante termen

  • (Nog) geen verwante termen

Gerelateerde artikelen

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor sponsoring mogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven