Aardbeienvlek

babyencyclopedie, betekenis van aardbeienvlek

Korte betekenis van de term: Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek bij baby’s is een veelvoorkomende goedaardige huidafwijking die meestal vlak na de geboorte verschijnt. Het is een rode of paarse vlek op de huid, veroorzaakt door abnormale groei van bloedvaten nabij het oppervlak van de huid. De aardbeienvlek kan variëren in grootte en kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op het gezicht, de nek, de rug en de borst. In de meeste gevallen verdwijnt de aardbeienvlek vanzelf binnen enkele jaren, maar in zeldzame gevallen kan behandeling nodig zijn als de vlek groeit of zich op een gevaarlijke plaats bevindt.

Uitgebreidere informatie over de term: Aardbeienvlek

Wat is een aardbeienvlek?

Door een wildgroei van bloedvaatjes kan een goedaardige tumor ontstaan die ook wel een hemangioom wordt genoemd. De Nederlandstalige liefkozende naam is aardbeienvlek. Deze gekleurde bult op het lichaam ontstaat bij de geboorte, maar is dan vaak nog niet zichtbaar. Een aardbeienvlek ontstaat bij ongeveer 5 tot 10% van pasgeborenen.

Op welke manier groeit een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek kan zowel in het lichaam als op de huid groeien. Hoe dieper de hemangioom in het lichaam zit, des te trager het groeiproces en de afbraak ervan verloopt. Een aardbeienvlek begint meestal als een roze of bleke vlek op de huid waarin bloedvaatjes te zien zijn. De snelste groei van de vlek is tussen de 2 en 3 maanden oud. Tussen 4 en 12 maanden vertraagd de groei en stopt zelfs. De aardbeienvlek is rood van kleur als deze op de oppervlakte groeit. Begint de hemangioom wat dieper in de huid, dan is de kleur paars/blauw. Een combinatie van dieper liggend weefsel en oppervlakkig is ook mogelijk. Dit is te herkennen aan een combinatie van de kleuren.

Groeifases van een aardbeienvlek in beeld

Fotocredits: Gert-Jan Meeuwesen

Hoe groot wordt een aardbeienvlek?

Aardbeienvlekken zijn er in allerlei vormen en formaten en kunnen op verschillende plekken van het lichaam ontstaan.

Binnen de medische wereld wordt er onderscheid gemaakt in vier verschillende type hemangiomen:
Congenitaal hemangioom – vanaf de geboorte aanwezig
Infantiel hemangioom of verworven hemangioom – na de geboorte ontstaan
Nodulair hemangioom – afgebakende vorm
Segmenteel hemangioom – landkaartachtige vorm

Moet je een aardbeienvlek behandelen?

Een aardbeienvlek is van nature onschuldig en wordt uiteindelijk door het lichaam zelf opgeruimd. In principe is een behandeling van een aardbeienvlek niet nodig. Toch zijn er locaties op het lichaam waar een hemangioom ongewenst is en hinder kan geven. Ben je onzeker over de locatie en vorm van een aardbeienvlek dan is overleg met een arts altijd mogelijk. In enkele gevallen zal een arts zelf voorstellen om de plek in de gaten te blijven houden of zelfs te behandelen. Per aardbeienvlek zal beoordeeld worden of behandeling nodig is of wenselijk. In de volgende gevallen zal een hemangioom behandeld worden:

  • Bij bedreiging van een lichaamsfunctie:
    Vlak bij bij het oog waardoor zicht beperkt wordt. Bij de luchtweg waardoor ademen lastig wordt. Als een hemangioom drinken belemmerd doordat bijvoorbeeld een zuigbeweging niet gemaakt kan worden.
  • Hemangiomen die enorm snel groeien.
  • Een hemangioom die zich in het lichaam bevindt, bijvoorbeeld op organen.
  • Als de hemangioom veranderd in een wond, een kortst krijgt of een zwarte verkleuring krijgt.
  • Als een aardbeienvlek op een pijnlijke plek zit en daarbij littekens kan achterlaten.
  • Als er door de plek psychische problemen kunnen ontstaan door het uiterlijk op latere leeftijd.

Indien op latere leeftijd een plek achterblijft die storend is, kan deze behandeld worden met bijvoorbeeld een laserbehandeling

Is een aardbeienvlek besmettelijk?

Een aardbeienvlek is niet besmettelijk. Een overdracht op anderen is niet mogelijk. Als er binnen een familie personen zitten die een aardbeienvlek hebben gehad bij de geboorte, dan is er iets meer kans op een hemangioom bij een baby.

Blijft een aardbeienvlek altijd zichtbaar?

Zodra een hemangioom klaar is met groeien, ruimt het lichaam deze zelf op. Vanaf de vierde levensjaar is de aardbeienvlek meestal geheel verdwenen. Het kan zijn dat er een zichtbaar souvenir achterblijft op het lichaam in de vorm van een verkleuring op de huid, overtollige huid of juist een plek met dunnere huid.

litteken van aardbeienvlek bij 7-jarige
Overblijfsel van een aardbeienvlek bij een 7-jarige.
Fotocredits: Amanda Gout

Termen met dezelfde betekenis

  • Hemangioom

Verwante termen

  • Ooievaarsbeet
  • Engelenkus
  • Geboortevlek

Gerelateerde artikelen

  • Nog geen gerelateerde artikelen

Disclaimer medische informatie

Dit artikel bevat medische informatie. Bekijk onze disclaimer medische informatie.

Mis je informatie?

Als je denkt dat er informatie ontbreekt in de bovenstaande tekst en je suggesties hebt voor aanvullingen, nodigen we je uit om dit aan ons te laten weten via het contactformulier. Indien de verstrekte informatie correct is en een waardevolle aanvulling vormt op het artikel, zullen we de tekst graag aanvullen.

Dit artikel sponsoren?

Als dit artikel interessant is voor jouw bedrijf of dienstverlening, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor mogelijke sponsoringmogelijkheden. Ben je benieuwd of jouw link binnenkort in dit artikel kan worden opgenomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar de Babyencyclopedie

Scroll naar boven